October 4, 2006 at 2:23 am | Posted in Uncategorized | Leave a comment

Τα περισσότερα προγράμματα ανοιχτού λογισμικού προστατεύονται από την άδεια χρήσεως GPL (συνήθως στη πρώτη και δεύτερη εκδόση της άδειας) που δίνουν τα εξής δικαίωματα στους χρήστες:
1.το δικαίωμα να “τρέξουν” το λογισμικό για κάθε χρήση
2.το δικαίωμα να μελετήσουν πως λειτουργεί το λογισμικό και να το μετατρέψουν (η πρόσβαση στη πηγαίο κώδικα προαπαιτήται για κάτι τέτοιο)
3.το δικαίωμα να επαναδιανήμουν το πρόγραμμα
4.το δικαίωμα να βελτιώσουν το πρόγραμμα και να ανακοινώσουν τις αλλαγές δημόσια (η πρόσβαση στη πηγαίο κώδικα προαπαιτήται για κάτι τέτοιο)

Η επόμενη έκδοση της GPL που γράφεται αυτό το καιρό από τον Richard Stallman με την νομική συμβουλή του Eben Moglen και του Software Freedom Law Center SFLC έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες και μπόλικα flames στις κοινότητες του ανοιχτού λογισμικού. Το ιανουάριο του 2006 το SFLC και το Free Software Foundation Europe έχουν αρχίσει μια 12μηνη δημόσια σηζήτηση πάνω στις πιθανές αλλαγές που θα εφαρμοστούν στη τρίτη έκδοση της άδειας GPL. Αναμένεται ότι το 2007 θα έχουμε πιθανότατα μια τελική έκδοση της άδειας.

Τα πρώτα πρόχειρα draft όπως δημοσιοποιήθηκαν από τον R.Stallman έχουν ειδική μνεία για την προστασία του χρήστη από το Digital Rights Management (DRM) ειδικά όπως αυτή υλοποιήται από το TiVo.
“επειδή ζούμε στην Ελλάδα και το TiVo (δεν μιλάω για το ομόνυνο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό) δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό εδώ πρέπει να πούμε και δυό λογάκια για αυτό:
Το TiVo χρησιμοποιεί ελευθερό λογισμικό για τα DVR του και το διανέμει βάση του GPL έκδοση 2 διαθέτοντας και τον πηγαίο κώδικα στο web site της εταιρίας. Όμως αν και κανείς δεν απαγορεύει στο χρήστη να αλλάξει το πρόγραμμα δεν θα είναι σε θέση να τρέξουν την νέα έκδοση στο μηχάνημα τους καθώς διαθέτει τεχνολογία DRM και το εκτελέσιμο πρέπει να υπογραφτεί ψηφιακά από ένα προσωπικό κλειδί από την ίδια την TiVo, επίσης κάθε μηχάνημα της TiVo έχει ξεχωριστό σετ δημόσιου/ιδιωτικού κλειδιού”
Με άλλα λόγια μόνο η TiVo μπορεί να επιλέξει τι μπορείτε να τρέξετε στα μηχανάκια της…”
Οι πρακτικές που περιγράφω παραπάνω δεν είναι συμβατές με το πνεύμα το αδειών GPL σύμφωνα με το Free Software Foundation. Έτσι αποφασίστηκε να βγεί μια τρίτη έκδοση της GPL που θα έχει όλες εκείνες τις ασφαλιστηκές δικλείδες για να αποτρέψει παρόμοιες πρακτικές,

Προς έκπληξη πολλών υπήξαν αντιρήσσεις στο θέμα από τον Linus Torvalds πνευματικό πατέρα του Linux και από άλλους developers του πυρήνα. Οι αντιρήσσεις τους όμως πάρα την γενική εντύπωση που έχει δωθεί σε πολύ κόσμο δεν είναι σχετικά με τμήμα του πρόχειρου που αναφέρεται στο DRM ή στις πατέντες λογισμικού αλλά στο ορισμό του πηγαίου κώδικα που πρέπει να είναι διαθέσιμος. Το κομμάτι που προκαλεί την όλη διαφωνία είναι αυτό.

“The Corresponding Source also includes any encryption or authorization keys necessary to install and/or execute modified versions from sourcecode in the recommended or principal context of use, such that they can implement all the same functionality in the same range of circumstances. (For instance, if the work is a DVD player and can play certain DVDs. If the work communicates with an online service, it must be possible for modified versions to communicate with the same online service in the same way such that the service cannot distinguish.) A key need not be included in cases where use of the work normally implies the user already has the key and can read abd copy it, as in privacy applications where users generate their own keys. However, the fact that a key is generated based on the object code of the work or is present in hardware that limits its use does not alter the requirement to include it in the Corresponding Source.”

Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα κάθε πυρήνας που έχει άδεια GPL έκδοση 3 να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλωντα που το DRM χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση ασφάλειας. Μην ξεχνάμε ότι το DRM δε είναι πάντα κακό και οι ιατρικοί υπολογιστές συχνά το χρησιμοποιούν για την εξασφάλισου του ιατρικού απόρρητου (…και άλλες φορές απλά για την αγορά καινούριου λογισμικού). Από την άλλη δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να σκεφτεί κανείς δεκάδες πραγματικά διαβολικές εφαρμογές του DRM.

Τότε το GPL θα μας σώσει από όλα αυτά? Όχι δεν πρόκειται να μας σώσει. Κάποιος που έπιθυμει να εφαρμώσει το DRM μπορεί κάλιστα να χρησιμοποεί άλλα λειτουργικά συστήματα ή άλλου τ’υπου άδειες όπως τα FreeBSD ή το OpenSolaris για να μην μιλήσω για τελειώς κλειστά λειτουργικά όπως τα προϊόντα της MS. Το μόνο που χρειάζεται είναι το κατάλλητο hardware.

Τελικά ποίος πιστεύεις ότι έχει δίκιο?
Φυσικά και οι δύο. Το FSF πρέπει να προσπαθεί να εγγυειθεί τα δικαιώματα που έχει η χρήση GPL λογισμικού και όσοι αναπτύσουν των πυρήνα πρέπει να μην έχουν περιορισμούς στο hardware πάνω στο οποίο τρέχει το kernel. Για εμένα προσωπικά αν μετρά η γνώμη μου η GPL v3 έχει πολλά να προσφέρει, όμως ίσως χρειάζεται μια ειδικότερη προσέγγιση στο θέμα του kernel χωρίς την προαναφερθίσσα παράγραφο αν και θα ήθελα το desktop μου να βασίζεται σε DRM free λογισμικό και πιστέυω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να υιοθετίσουμε την GPL v3 στις εφαρμογές πλήν του πυρήνα.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: