…μια περίπλοκη ιστορία

October 9, 2006 at 5:52 am | Posted in Uncategorized | Leave a comment
‘Εαν αυτό ήταν ένα κανονικό παραμύθι η ιστορία θα τελείωνε όταν οι θα ήταν χαρούμενοι αλλά αυτή η ιστορία έχει ένα έξτρα επεισόδιο… που αρχίζει εκεί που ο νεαρός πρόσθεσε το νέο κανόνα στην πινακίδα.

Ένας χωρικός είπε “φροντίζω το δένδρο επειδή απλά θέλω να φάω, το αφήνω σε κάθε άτομο να επιλέξει τι θα κάνει με τα φρούτα που πήρε” και δεν άλλαξε την πινακίδα του.

Ένας άλλος χωρικός είπε “ο κάθε ένας μπορεί να πάρει τα φρούτα μου από τα δένδρα, αλλά δεν θέλω να ενοχλούν άλλους” και πρόσθεσε “όμως μην τα πάρετε μαζί σας στο πόλεμο” στην πινακίδα του.

Ένας άλλος χωρικός είπε “ο νεαρός είπε κάτι λογικό αλλά ο κανόνας που πρόσθεσε δεν είναι τόσο κουλ” και πρόσθεσε στην πινακίδα του “όμως χρησιμοποιείστε τα φρούτα μόνο για την καλλιτεχνική ανάπτυξη της γεύσης τους”.

Έτσι όλα τα δένδρα του χωριού είχαν διαφορετικούς κανόνες.

Κάποιοι δεν ήξεραν τι να κάνουν με αυτή τη κατάσταση. Ένας μάγειρας που μάζευε φρούτα και έφτιαχνε μαρμελάδα ρώτησε “επεδή όλα αυτά τα φρούτα έχω λίγο διαφορετική γέυση μεταξύ τους, συνδιάζω μερικά. Με τους νέους κανόνες μπορώ να τα συνδιάζω?”. Ένας ερευνητής που ανέπτυσε μια καινούργια ποικιλία “Θέλω να μπολιάσω αυτό το δένδρο σε εκείνο το δένδρο αλλά επιτρέπεται από τους νέους κανόνες?”

Ο κόσμος το συζήτησε και αποφάσησαν να βάλουν μια μεγάλη πινακίδα που θα όριζε ποιά φρούτα μπορούν ελεύθερα να πάρουν. Ο ορισμός δεν έλεγε πώς να πάρει κανείς τα φρούτα ή τις προτάσεις κάθε πινακίδας αλλά για να εξηγήσει εάν κάθε πινακίδα επιτρέπει στο κόσμο να πέρνει ελεύθερα τα φρούτα και οι χωρικοί αποφάσισαν να βάλουν αυτοκόλλητα σε κάθε πινακίδα που ακολουθούσε αυτό τον ορισμό για να τις ξεχωρίζουν. Έτσι το πρόβλημα που προέκυψε με τις διάφορες πινακίδες λύθηκε αλλά ο κανόνας έγινε λίγο περιπλοκότερος λόγω της μεγάλης πινακίδας και των αυτοκόλλητων.

το παραμύθι αυτό γράφτηκε για να εξηγήσει την πρωτοβουλια με απλά λόγια και είναι μετάφραση του αντίστοιχου παραμυθιού pdf του Yutaka Kachi.
επίσης δείτε την αντίστοιχη ιστορία για το ανοιχτό λογισμικό και το GNU/GPL

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: