October 11, 2006 at 12:16 pm | Posted in Uncategorized | 2 Comments

Ο Theo de Raadt είναι ο πνευματικός ηγέτης του OpenBSD και ένθερμος υποστηρικτής της τετμηρίωσης του harware. Πρόσφατα ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή του One Laptop Per Child να χρησιμοποιήσει ένα τσιπ ασύρματης δικτύωσης από την εταιρεία Marvell. Η εταιρεία Marvell δεν φημίζεται για για την υποστήριξη των οδηγών της σε περιβάλλον ελεύθερων και ανοιχτών λειτουργικών συστημάτων. Στο 2Β1 σύστημα του OLPC η Marvell δεν σκοπεύει να διαθέσει ελεύθερα τεκμηρίωση ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να φτιάξουν οδηγούς που να συνδέωνται σωστά με τα ασύρματα τσιπ.

Το chip 88W8388 της Marvell επιλέχτηκε από τους ειδικούς του OPLC λόγω της δυνατότητας του να δημιουργεί ad-hock “mesh” δίκτυα χωρίς την χρήση της CPU του υπολογιστή. Φανταστείτε ότι ένα “mesh” δίκτυο επιτρέπει σε κάθε υπολογιστή να λειτουργεί σαν ένα ασύρματο access point μεταξύ ισότιμων κόμβων. Λόγω της οικονομία ενέργειας που προκύπτει καθώς και λόγω της ενεπάρκειας σε δικτυακό εξοπλισμό στο περιβάλλον που θα χρησιμοποιειθεί το olpc είναι εμφανές ότι οι δυνατότητες αυτές έχουν σημαντικό χαρακτήρα.

Ο οδηγός για το Linux του Marvell 88W8388 είναι ήδη έτοιμος και κάτο από την άδεια GPL!!! Αλλά ο οδηγός επικοινωνεί με τον αντίστοιχο ARM επεξεργαστή που κάνει τις ραδιο συσκευές να λειτουργούν. Αυτός ο επεξεργαστής εχεί το δικό του μίνι λειτουργικό για να λειτουργεί και αυτό είναι το firmware που δημιουργεί το όλο πρόβλημα. Χωρίς το firmware ο επεξεργαστής είναι “νεκρός” και το ασύρματο κομμάτι της συσκευής άχρηστο. Το firmware ή microkernel του επεξεργαστή ARM του 88W8388 είναι κλειστό.

Οι υποστηρικτές τις επιλογής αυτής του 88W8388 λένε ότι το τσιπ αυτό έδινε μια μοναδική δυνατότητα από την μια να μην χρησιμοποιείται η CPU του olpc για την δημιουργεία Ad-hock δικτύου μεταξύ των olpc στον ίδιο χώρο.Από την άλλη πολλοί υποστηρικτές του open source όπως ο Richard Stallman λένε ότι το olpc είναι η ευκαιρία να δείξουμε σε μαζικό επίπεδο στο κόσμο ότι το open source μπορεί να προσφέρει βιώσιμες λύσεις καλύτερα από αυτές που προσφέρωνται από κλειστά συστήματα.

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα:

    http://undeadly.org/cgi?action=article&sid=20061006000709
    Από εδώ ξεκίνησε η φασαρία


    H απάντηση από το OLPC

    http://www.thejemreport.com/mambo/content/view/286/
    Πλήρης ανάλυση, και συνέντευξη με τον R.M.Stallman!

    Best regards,
    Theodore “Bones” Lytras

  2. Σωστός ο “Bones”!


Leave a comment

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.