January 6, 2007 at 6:58 am | Posted in digital rights | Leave a comment

Εάν αγοράσετε καινούριο υπολογιστή είναι πολύ πιθανόν να συνοδεύεται από τα Windows XP, εάν δεν επιθυμείτε την χρήση του εν λόγω κλειστού λειτουργικού έχετε δικαίωμα να ζητήστε πίσω τα χρήματα σας όπως αναφέρει και η συμφωνία End User License Agreement των Windows.

προετοιμασία

Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χρήματα που θα πάρετε είναι λιγότερα από όσα κόστος των Windows στο ράφι του καταστήματος πληροφορικής της γειτονιάς σας. Επίσης θα πρέπει να μην έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το συγκεκριμένο αντίγραφο των Windows, με άλλα λόγια θα πρέπει να είναι ένας καινούριος υπολογιστής που πρόσφατα αγοράσατε. Η διαδικασία επιστροφής χρημάτων από τα Windows μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να ρωτήστε εάν ο προμηθευτής του υπολογιστή σας μπορεί να σας προσφέρει το μηχάνημα χωρίς λειτουργικό σύστημα στο πακέτο. Εάν δεν είναι δυνατό να το πάρετε χωρίς τα Windows προτιμήστε την πιο φτηνή έκδοση του εν λόγω λειτουργικού.

Όταν με το καλό παραλάβετε τον νέο σας υπολογιστή και εισάγετε το δισκάκι εγκατάστασης των Windows πάρτε φωτογραφίες κάθε σελίδας της άδειας EULA των Windows ειδικά την ώρα που πατάτε το Do Not Accept. Μπορεί η διαδικασία να είναι λίγο χρονοβόρα αλλά είναι η μόνη απόδειξη που θα έχετε ότι δεν αποδεχθήκατε την άδεια.

πριν το τηλεφώνημα

Συγκεντρώστε τα πάντα μπροστά σας. Δηλαδή την απόδειξη αγοράς, φορτωτικές, αριθμούς πιστωτικής που πιθανός χρησιμοποιήσατε κατά την αγορά τον αριθμό σειράς του μηχανήματος (ειδικά εάν είναι λαπτοπ) επίσης μπορεί να χρειαστεί ο κωδικός του Windows Certificate of Authenticity (είναι στην ετικέτα γνησιότητας που έχει το CD εγκατάστασης ή το ίδιο το μηχάνημα. Καλό είναι να έχετε και ένα αντίγραφο της EULA μπροστά σας just in case. Επίσης να έχετε πρόχειρο χαρτί και μολύβι και πολύ χρόνο στη διάθεση σας.

μιλώντας

Να είστε ευγενικοί (πολύ ευγενικοί) σπάνια τα τμήματα υποστήριξης αντιμετωπίζουν ανάλογες περιπτώσεις. Πιθανόν να μην είναι δυνατό να σας εξυπηρετήσουν, είναι φυσικό, ζητήστε να μιλήστε με κάποιον άλλον που ίσως μπορεί να σας εξυπηρετήσει. Ίσως χρειαστεί να μιλήστε με αρκετά άτομα κάντε υπομονή ακόμη και αν χρειαστεί να μείνετε σε αναμονή ή να επαναλάβετε αυτά που λέγατε πριν από λίγο.

δικαιολογίες

Μπορεί κάποια στελέχη του τμήματος εξυπηρέτησης να προτάξουν δικαιολογιές που μπορείτε όμως να αντιμετωπίστε, να μερικές:

Δεν μπορείτε να επιστρέψτε το λειτουργικό σύστημα γιατί ο υπολογιστής σας δεν θα δουλεύει χωρίς αυτό

Ναι ένας υπολογιστής είναι άχρηστος χωρίς λειτουγικό αλλά μπορείτε να αναφέρε ποιό ανοιχτό λειτουργικό σύστημα θα εγκαταστείστε (Linux, FreeBSD, ReactOS).

Δεν πληρώσατε για τα Windows τίποτα.

Όλοι ξέρουν ότι τα Windows κοστίζουν χρήματα. Το ακριβές ποσό όμως δεν είναι γνωστό και μάλλον θα είναι αρκετά μικρότερο από τα 90 δολάρια.

Αγοράσατε πακέτο.

Στη περίπτωση αυτή μπορείτε να επικαλεστείτε την άδεια που λέει συγκεκριμένα: ” IF YOU DO NOT AGREE, DO NOT INSTALL, COPY, OR USE THE SOFTWARE; YOU MAY RETURN IT TO YOUR PLACE OF PURCHASE FOR A FULL REFUND, IF APPLICABLE.”

Εάν αγοράστε κάποιο άλλο προϊόν μας μπορούμε να σας κόψουμε χρήματα από την τιμή του.

Αρνηθήτε ευγενικά την προσφορά καθώς το ζήτημα δεν είναι να γλιτώστε 50 ή 100 ευρώ αλλά έχει περισσότερες ιδεολογικές, οικονομικές και πρακτικές προεκτάσεις.

Πρέπει να επιστρέψτε το CD.

Νικήσατε μπράβ0 σας, υπάρχουν εταιρίες που πληρώνουν ακόμη και τα έξοδα αποστολής αλλά δεν θα στοιχημάτιζα ότι σίγουρα θα γίνει αυτό στη περίπτωση σας.

Συγγνώμη αλλά δεν είναι δυνατόν.

Μπορείτε να αναφερθείτε στη περίπτωση του Dave Mitchel ή του Serge Wroclawski ή του δικού μας Παναγιώτη Κατσαλούδη αν τίποτα από αυτά δεν πιάνει διαδώστε το και καλό κουράγιο.

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: