January 28, 2007 at 6:13 am | Posted in digital rights, microsoft, Vista | 5 Comments

Τα Windows Vista είναι το νέο λειτουργικό της εταιρείας Microsοft και έχει σαν στόχο να αντικαταστήσει τα Windows XP. Οι δοκιμαστικές εκδόσεις τους καθώς και το η εταιρική τελική έκδοση ήδη είναι διαθέσιμα και την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2007 με τις ανάλογες παρουσιάσεις θα γίνουν διαθέσιμα για το ευρύ κοινό.

Η άφιξη των Vista θα φέρει πολλές αλλαγές θετικές και αρνητικές που θα τις αναλύσουμε παράκατω.

τα υπέρ…

 • User Account Control είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς τώρα οι χρήστες των Windows θα έχουν περιορισμένα δικαιώματα διαχείρισης του συστήματος στην καθημερινή του χρήση, εάν χρειάζεται να έχουν αυξημένα χρήσης θα πρέπει να εισάγουν όνομα χρήστη και κωδικό (τι μου θυμίζει?)
 • Defender είναι το είδικο αντι-ιοικό και αντι-malware πρόγραμμα των Vista
 • IPv6 το πρωτόκολλο αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τα Vista και αφορά την δικτύωση μέσω internet καθώς στα παλαιότερα xp ήταν υπό ανάπτυξη
 • ReadyBoost μια τεχνολογία που θα κάνει τα Vista να ανταποκρίνονται γρηγορότερα στις μνήμες flash, (Memory Stick,SD,Compact Flash,USB)
 • Display Driver Model και Direct3D και Aero είναι το νέο γραφικό περιβάλλον των Vista που θα είναι σαφώς ωραιότερο από των XP με μπόλικες διαφάνειες και άλλες ομορφιές
 • Sidebar είναι ένα διαφανές πεδίο στην άκρη της επιφάνειας εργασίας για την τοποθέτηση εφαρμογιδίων (applets) σχεδιασμένων για ένα εξειδικευμένο ρόλο (π.χ. τι καιρό κάνει)
 • Intenet Explorer 7 για να σερφάρετε στο Internet στα Vista o ΙΕ7 λειτουργεί απομονωμένος σε καραντίνα από το υπόλοιπο λειτουργικό για να μην κολλήσετε τίποτα περίεργο
 • Windows Search ενσωματωμένο”ψαχτήρι” εντός του συστήματος
 • Media Player 11 είναι σχεδόν ξαναγραμμένο το πρόγραμμα σε σχέση με τις προηγούμενες εκδώσεις του με πολλά στοιχεία γραφικών και την δυνατότητα σύνδεσης με Xbox 360
 • Windows Mail αντικαθιστά το Outlook Express με βελτιωμένη σταθερότητα
 • Photo Gallery μπορεί να κάψει DVD με τις φωτογραφίες σας σε Slideshow
 • DVD Maker και Movie Maker ότι λέει ο τίτλος
 • Speech recongnition αναγνώριση φωνής (μέχρι στιγμής όχι στα Ελληνικά)

τα κατά…

 • παρά τα καλούδια με το User Account Control και τον Defender πολλές εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή προγραμμάτων προστασίας του υπολογιστή από επικίνδυνο λογισμικό όπως η Symantec και ή McAfee ανέφεραν προβλήματα στην ασφάλεια των Vista
 • υπάρχουν αναφορές για επιτυχή “σπάσιμο” των συστημάτων πρόληψης της πειρατείας των Vista αν και η Microsoft δηλώνει ότι ήταν της πειραματικής τους έκδοσης
 • το Protected Video Path είναι μια νέα τεχνολογία DRM που ουσιαστικά κάνει όλες τις συσκευές που έρχονται σε “επαφή” με “προστατευμένο” περιεχόμενο να πρέπει να είναι πιστοποιημένες από την Microsoft για να παίξουν σωστά, δείτε και την αντίδραση του FSF
 • το User Account Control είναι κατά μερικούς πολύ πιο ενοχλητικό από την αλλαγή σε Root σε πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα (μπορεί όμως κανείς να το απενεργοποιήσει μόνιμα σχετικά εύκολα)
 • οι ομοιότητες του Aero με το Mac OS X είναι εμφανείςαλλά ουδείς γνωρίζει ποιος αντέγραψε πρώτος ποιόν
 • η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για το κατά πόσο η επικείμενη έκδοση των Vista παραβιάζει την νομοθεσία εναντίων των ολιγοπωλίων με την ενσωμάτωση προγραμμάτων ασφαλείας καθώς και προωθεί τα πρωτόκολλα OOXML και XAML.

Αντί επιλόγου…

Δεν σκοπεύω να σας οδηγήσω στην εγκατάσταση ή μη των Vista, είναι καθαρά ένα προσωπικό θέμα καθώς κάθε χρήστης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του. Προσωπικά δεν σκοπεύω να εγκαταστήσω τα Vista στον υπολογιστή που έχω στο σπίτι μου, ούτε σκοπεύω στην παρούσα φάση, να εγκαταστήσω τα Vista σε υπολογιστές στην εργασία μου παρά μόνο εάν δεν υπάρχει συμβατότητα με τα προγράμματα πάνω στα οποία δουλεύουμε. Ειδικά όσο αφορά τον οικιακό μου υπολογιστή πιστεύω ότι για εμένα οι ανάγκες μου καλήπτωνται σε πολλούς τομείς που με ενδιαφέρει από το Linux αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Το αντίκτυπτο της υιοθέτησης ενός νέου λειτουργικού από ένα υπολογίσιμο ποσοστό των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι πάντα σημαντικό. Έυχομαι αυτό το άρθρο να βοηθήσει στην επιλογή σας για το εάν χρειάζεται να προχωρήστε στην εγκατάσταση των Vista, στην παραμονή στα XP ή εάν κρίνετε ότι σας καλύπτει στην μετανάστευση στο Linux.

Advertisements

5 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Εξαιρετικό post, Λευτέρη.
  Είμαι περίεργος να δω, σε πόσο χρονικό διάστημα θα βγει το 1ο service pack για τα vista.

 2. Όπως λένε οι φήμες Απρίλιο θα βγει το SP1 για τα Vista.
  —————-

  Πολύ ωραίο post Λευτέρη. Αλλά θα πρέπει να σημειώσω ότι ξέχασες
  α) DX10 στην λίστα με τα καλά, (το μόνο υπερ που βλέπω στα Vista προσωπικά)

  και στα κατά

  α) την ασυμβατότητα με το 80% του λογισμικού. Ακόμα και η MS έχει πρόβλημα στην συμβατότητα τον ιδίων των εφαρμογών που γράφουν!

  β) οδηγοί συμαντικών συσκευών. π.χ. Η NVIDIA ακόμα να γράψει drivers για την 8800 και να παίζουν με DX10.

  γ) απαιτήσεις σε hardware. Η λίστα με τα gadgets τρώει 250ΜΒ από μόνη της οπότε κλειστή είναι καλύτερα. Το Aero είναι για επιδειξίες γιατί απαξ και το έχεις ανοιχτό ακόμα και με 2GB μνήμη και 8800GTX το Office σέρνεται.

  δ) Άδεια χρήσης. Άπαξ και τα εγκαταστήσεις σε ένα PC, δεν μπορείς να αναβαθμίσεις το PC αυτό χωρίς να αγοράσεις νέο πακέτο Vista. To ίδιο και για το Office 2007.

  Για το αν αξίζουν ή όχι.
  Ο μόνος λόγος για να το βάλεις στο σπίτι είναι τα DX10 παιχνίδια (θες και αντίστοιχη κάρτα).

  Ο μόνος λόγος για να το βάλεις στην δουλειά είναι αν σου αρέσει να αυτομαστιγώνεσαι.

  ——————-
  Την περασμένη εβδομάδα (19/1) ήμουν στην “Vista & Office 2007 Developers Launch” στο Reding (HQ της MS στην Αγγλία). Σε ερώτηση προγραμματιστή προς έναν παρουσιαστή σχετικά με τις απαιτήσεις των Vista/Office 2007 σε ένα φορητό και διασύνδεση με virtual desktop σε 2003 Server (για προγραμματισμό σε Οffice Share Point Server 2007) η απάντηση που πήρε ήταν:
  “Το λιγότερο 3GB RAM. Αλλά με την τιμή που έχει η RAM για φορητούς, πέρνεις δύο-τρεις φορητούς. Κατ’ εμέ ως developer καλύτερα να αφήσεις τα XP στο φορητό και Office 2007. Παίζουν άνετα με 1GB”

  Σημείωση, κανείς από όλους τους παρουσιαστές (εκτός του πρώτου) δεν είχε Vista στα φορητά τους. Όλοι είχαν XP με Classic Windows Style επάνω. (θύμιζαν 2000/98).

  Σε ιδιαίτερη συζήτηση που είχα με τον παρουσιαστή τον Vista σχεικά με την άδεια χρήσης που έχουν πλέον. Των ρώτησα τι θα γίνει με τους “enthousiasts” που αλλάζουν τα κομμάτια του Η/Υ 4+ φορές μέσα στο χρόνο. Και μου απάντησε “δυστυχώς θα πρέπει να αγοράζουν νέα OEM άδεια χρήσης. Η νέα άδεια χρήσης είναι κλειδωμένη για στο spec που έχεις στο PC όταν τα βάλεις για πρώτη φορά”.

 3. Μπααα δεν θα παρω προτιμω το Κ-ουμπουντακι μου που τα εχει ολα αυτα ειναι ΤΖΑΜΠΑ,γρηγοροτερο,ασφαλεστερο,με καταπληκτικο doccumentation και support και το φτιαχνω οοοππππως θελω.Aσε που δεν γουσταρω να βλεπω κλεμενα πραγματα και απο κει που ηταν τζαμπα να μου τα πουλανε χρυσα..

 4. Θέλω να δω σύγκριση με το Leopard της Apple.

 5. Για την παρουσία μου στο Vista & Office 2007 Developers Launch πήρα από την MS Vista και Office 2007 SDK τσάμπα.

  Με βάση την εμπειρία μου εως τώρα τα Vista είναι μόνο για DX10 gaming. Οπότε η Home Basic έκδοση είναι αρκετή. Οι άλλες εκδόσεις είναι για όσους θέλουν να τρώνε το 80% τον πόρων συστήματος στο ΑΕΡΟ και το gadgets bar. Εγω ξύλωσα το ΑΕΡΟ και τα υπόλοιπα μη λειτουργικά εφετζίδικα προγράμματα και στην bare bone έκδοση που έχω τώρα τρέχουν πιο γρήγορα από τα ΧΡ στο μηχανάκι μου. Αλλά εκεί “χάνεις” τα Vista όπως πολλοί λένε και δεν συμβουλεύω κανέναν να το κάνει αν δεν θέλει να παίξει DX10 παιχνίδια. πŸ™‚


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: