μαθητικό USB

February 5, 2007 at 7:44 am | Posted in linux, one laptop per child, open source | 2 Comments

Οι αρχές της σχολικής διέθυνσης του Παρισιού κυρήξαν διαγωνισμό για την προμήθεια 175,000 USB αποθηκευτικών που θα ενσωματώνουν προγράμματα ανοιχτού λογισμικού ώστε οι μαθητές ηλικίας 15-16 ετών να έχουν αποθηκευμένα τα bookmarks τους το e-mail τους και τα κείμενα τους.

Πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ο γνωστός μας Firefox το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομίου Thunderbird και η σουίτα γραφείου OpenOffice ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων (video,ήχος) και ένα πρόγραμμα για chat. Το ακριβές μίγμα του λογισμικού θα εξαρτηθεί από την τελική ανάδοχο εταιρεία.

Πιστέυω ότι μια ενδιαφέρουσα λύση θα ήταν η χρήση μια ολοκληρωμένης διανομής με τα εν λόγω χαρακτηριστικά, μάλιστα στη περίπτωση της ελλάδα θα μπορούσε να είναι πλήρως εξελληνισμένη (ίσως βασισμένη στην Ελληνική διανομή Knoppel). Δύο άλλες επίσης καλές διανομές που έχουν πέσει στην αντίληψη είναι η Damn Small Linux.

Το κόστος ενός USB stick της τάξης χωρητικότητας του 1 GigaByte είναι κατά προσέγγιση 15 ευρώ (για μιά μαζική αγορά φαντάζομαι ότι θα είναι σημαντικά μικρότερο) το κόστος μετατροπής και ανάπτυξης (ειδικά της Knoppel) φαντάζομαι ότι δεν θα είναι εκτεταμένο και πιστεύω ότι η Ελληνική κοινότητα προγραμματιστών ευχαρίστως θα διέθετε τεχνογνωσία για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Από την άλλη ακόμη και η χρήση εφαρμογών π.χ. η σουήτα των PortableApps για Windows όπως  μόνο θα είχε θετικό αντίκτυπο, ωστόσο η χρήση μιας διανομής σε USB θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν γέφυρα μεταξύ του OLPC καθώς η χρήση μιας διανομής Linux θα μπορούσε κάνει χρήση κοινών στοιχείων και χαρακτηριστικών.

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Πολύ ευχάριστη είδηση, και εύστοχη η παρατήρηση περί γέφυρας προς το OLPC, τουλάχιστον για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου οι μαθητές είναι ως επί το πλείστον εξοικειωμένοι με τον υπολογιστή αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να τον αξιοποιούν ως εργαλείο (και συνεπώς δεν έχουν γίνει ακόμα πελάτες της Microsoft!)

    Τα PortableApps είναι πολύ εύχρηστα και αρκετά sophisticated όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρουν και σε επαγγελματίες, και οι εφαρμογές που ήδη διατίθενται ως modules για τη σουίτα επαρκούν για τις περισσότερες καθημερινές ανάγκες. Προσωπικά, χρησιμοποιώ το Abiword αντί για το OpenOffice, μιάς κι έχει σημαντικά ελαφρύτερο “χνάρι”, και το εξαιρετικό Miranda IM, που έτσι κι αλλιώς είναι το εξ’ ορισμού πρόγραμμα messenger και στον υπολογιστή μου.

  2. ναι ειδικά το FileZilla μου έλυσε τα χέρια τώρα που το PC μου έγινε BBQ


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: