February 14, 2007 at 7:13 am | Posted in open economy, open source everything | 3 Comments

Μερικές από τις φαρμάκοβιομηχανίες διαπιστώνουν ότι η γενετική έρευνά τους αξίζει περισσότερα εάν είναι ευρήτερα διαθέσιμη.

Η Novartis πχ. έχει βοηθήσει στην αποκάλυψη των 20.000 γονιδίων που πιθανών συνδέωνται με το διαβήτη. Αλλά αντί να αποκρύπτει της πληροφορίες αυτές της διαθέτει δωρεάν στο διαδίκτυο.

“Θα χρειαστεί παγκόσμια προσπάθεια για να ερμηνευτούν αυτά τα στοιχεία.”Mark Fishman επικεφαλής έρευνας της Novartis

Οι ερευνητές της Novartis σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Lund της Σουηδίας, το Κέιμπριτζ και το ίδρυμα Broad  σύγκριναν τα γονιδιώματα 1.500 ανθρώπων που είχαν διαβήτη με 1.500 ποιοι ήταν υγιείς. Όλοι οι ασθενείς ήταν από τη Σουηδία.

Το αποτέλεσμα?

Mια βιβλιοθήκη των γενετικών διαφορών που είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο  να παρουσιάσει κάποιος διαβήτη. Οι ερευνητές δεν ξέρουν τους μηχανισμούς πίσω από αυτά τα γονίδια.. Αλλά ο Fishman λέει ότι τουλάχιστον δώδεκα γενετικές διαφορές που εμφανίζονται από την εργασία υπόσχονται αρκετές εξελίξεις.

Ο γενετιστής David Altshuler του Χάρβαρντ, που συνεργάστηκε με την Novartis στη μελέτη για το διαβήτη, λέει ότι η γενετική έρευνα μόλις τώρα προχωρεί στο σημείο όπου οι μεγάλοι αριθμοί ανθρώπινων γονιδίων μπορούν να συνδεθούν με τις κοινές ασθένειες όπως τις καρδιακές παθήσεις, το διαβήτη ή την κατάθλιψη.

«Πώς μπορούμε να πούμε ότι καταλαβαίνουμε αυτές τις ασθένειες όταν δεν μπορούμε να πούμε γιατί οι άνθρωποι τις μεταφέρουν προς τα παιδιά τους;Γιαυτό είναι τόσο δύσκολο να αναπτυχθούν τα φάρμακα.”David Αlschuler Γενετιστής του Χάρβαρντ

Απαίτηση για το άλμα από τα γονίδια στα φάρμακα είναι να μην μένουν άγνωστες από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα οι εξελίξεις στη βασική επιστήμη όπως το ανθρώπινο γονιδίωμα (είναι σαν να φτιάχνεις πύραυλο χωρίς να ξέρεις το πρώτο θεώρημα του Νεύτωνα)

Η Novartis δεν είναι η μόνη εταιρία φαρμάκων που αγκαλιάζει αυτή τη νοοτροπία. Η Pfizer έχει υποσχεθεί να παρέχει δωρεάν  των γενετικές πληροφορίες που προκύπτουν από μια τρίχρονη συνεργασία με το NIH.

Από τη μεριά του, το NIH έχει προτείνει αυτό το είδος ελεύθερης πρόσβασης ως τυποποιημένη λειτουργική διαδικασία για την όλη γενετική έρευνά του.

διαβάστε το αναλυτικά στο Forbes 

Advertisements

3 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ο Manuel Castells, από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς του φαινομένου της κοινωνίας της πληροφορίας, διακηρύττει ότι η αποκεντρωμένη, ελάχιστα ιεραρχική δομή των σύγχρονων ηλεκτρονικών δικτύων θα μεταβάλλει βαθμιαία και τις δομές της κοινωνίας προς αυτή την (αποκεντρωμένη, αντιιεραρχική) κατεύθυνση. Με τη βοήθεια των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ήδη πολλοί τομείς της οικονομίας, όπως αυτός που αναφέρεις, υιοθετούν μοντέλα παραγωγής μιμούμενα το πρότυπο του ανοιχτού λογισμικού. Πλησιάζουμε σιγά σιγά το σημείο που η ανθρωπότητα θα λειτουργεί ως ένας συλλογικός νους με κριτήριο το τι είναι καλό και ωφέλιμο για το σύνολο. Η μόνη ένστασή μου είναι το παρόν κοινωνικό – πολιτικό – οικονομικό σύστημα που συχνά δεν ενθαρρύνει τέτοιες εξελίξεις.

  Πραγματικά πολύ καλό άρθρο.

 2. Πολύ καλύτερο το σχόλιο σου… ευχαριστώ που μοιράστηκες τις σκέψεις σου.

  Είμαι της άποψης ότι το κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό σύστημα πρέπει να υιοθετήσει τέτοιες “υγιεινές πρακτικές” σε όλους τους παραγωγικούς τομείς για να μην καταρρεύσει στο χάος.

 3. Σημαντική υποσημείωση:
  Εκεί που λες για την Pfizer, πρέπει να ξέρεις οτι το NIH *απαιτεί* τα αποτελέσματα όλων των ερευνών του να είναι ελεύθερα διαθέσιμα, καθώς είναι υπηρεσία που χρηματοδοτείται από τον αμερικανό φορολογούμενο. Μπορώ δηλαδή να σε βεβαιώσω οτι δεν πρόκειται για καλοσύνη της Pfizer, αλλά για απαίτηση του NIH (National Institute for Health).
  Δεν το γνωρίζω, αλλά αντίστοιχα μπορεί η συγκεκριμένη έρευνα της Novartis να υπόκειτο σε όρους που έθεσαν τα άλλα συνεργαζόμενα μέρη (παν/μια, κτλ) οι οποίοι να επέβαλαν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

  Δεν έχουν ακόμη αλλάξει μυαλά οι εταιρίες…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: