March 8, 2007 at 4:30 am | Posted in digital rights | 2 Comments

Είναι γεγονός ότι πολλά χρόνια το ίντερνετ σε κάποια κράτη λογοκρίνεται. Αυτό ορισμένες φορές γίνεται γιατί κάποια site παραβαίνουν τοπικούς νόμους άλλες φορές για τεχνικούς λόγους άλλες φορές γιατί μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Ίσως δεν είναι ο πιο αντικειμενικός παρατηρητής αλλά όταν αυτό έχει να κάνει με την χώρα σου σαν αφορμή και όταν μάλιστα η χώρα αυτή κοιτάει προς την Ευρώπη και κάποιοι στην Ευρώπη κοιτάνε προς τα εκεί τότε πρέπει να το βγάλεις από μέσα σου.

Που λέτε ένας Έλληνας χρήστης του Youtube ανέβασε ένα σατυρικό βίντεο που παρουσιάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ σαν ομοφυλόφιλο, (προσωπικά δεν ξέρω για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Κεμάλ) οι Τούρκοι χρήστες του Youtube ανέβασαν επίσης πολλά βίντεο για το τις σεξουαλικές προτιμήσεις των Ελλήνων και κάτι άλλα βίντεο προπαγάνδας των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων. Οι κλασσικοί ομηρικοί καυγάδες Ελλήνων-Τούρκων, δηλαδή όχι κάτι νέο.

Έλα όμως που στην Τουρκία είναι παράνομο να κατηγορήσεις τον Κεμάλ, ο Κεμάλ με την επανάσταση των νεότουρκων ίδρυσε το σύγχρονο Τουρκικό κράτος, και θεματοφύλακας του οικοδομήματος του Κεμάλ είναι ο στρατός. Με απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης η πρόσβαση στο εν λόγω site έπρεπε να πάψει. Έτσι όλοι οι εθνικοί ISP της Τουρκικής Δημοκρατίας πείραξαν τους Domain Name Server τους ώστε να παραπέμπουν όταν γράφει κανείς Youtube.com στην προαναφερθείσα δικαστική εντολή.

Για το λόγου το αληθές και επειδή δεν μου αρέσει να κατηγορώ άδικα μια κρατική οντότητα που έχει “προηγούμενα” με την χώρα μου παραθέτω screenshot που υπέβαλε ένας αναγνώστης του Slashdot.

Προσωπικά πέρα από τα μεταξύ μας εθνικά ζητήματα πιστεύω ότι η απαγόρευση πρόσβασης σε ένα site είναι μια ενέργεια που δεν συνάδει με τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη (όπως τα γνωρίζω εγώ) πιστεύω ότι είναι μια ενέργεια που έγινε εν θερμό αλλά πιθανόν να υποδεικνύει τις διαφορές που έχουν τα ευρωπαϊκά κράτη με κάποια υποψήφια μέλη της ΕΕ όπως η Τουρκία. Δεν λέω ότι ζούμε σε κάποιο ευρωπαϊκό παράδεισο ελευθερίας αλλά σίγουρα η Τουρκία πρέπει να διανύσει μια μεγάλη και δύσκολη διαδρομή για να μπορέσει να πλησιάσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Καλημέρα.

  Κάθε ενέργεια λογοκρισίας είναι κατακριτέα, αυτό δε σηκώνει αμφισβήτηση.

  Θα ήθελα να σου επισημάνω πάντως, πως εφόσον ψάρεψες την είδηση από το slashdot (ή αφού έτσι κι αλλιώς η εικόνα προέρχεται από εκεί), καλό θα ήταν να έβαζες link στο ίδιο το άρθρο. Γιατί καλά κι εγώ το βρήκα που ήταν ακόμα στην πρώτη σελίδα. Αν θέλει να το βρεί κάποιος αύριο-μεθαύριο που θα έχει εξαφανιστεί στα archives;

 2. Καλησπέρα.
  Η λογοκρισία έχει χτυπήσει πλέον κόκκινο και συζητιέται όλο και πιο πολύ στα διεθνή fora. Πριν καμμία βδομάδα φυλακίστηκε αιγύπτιος μπλογκερ επειδή πρόσβαλε το πρόσωπο του Χόσνι Μουμπάρακ.

  http://www.rsf.org/article.php3?id_article=21075

  Επίσης φοβάμαι ιδιαίτερα την προκεκαλυμμένη αλλά πολύ ουσιαστική λογοκρισία στις δυτικές χώρες(μέσω συγκεκριμένων πολιτικών των ISPs ή νομοθεσιών όπως το US DMCA με το γνωστό cease and desist clause)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: