June 14, 2007 at 7:48 pm | Posted in digital rights, microsoft, open economy | 6 Comments

Μετά από την συμφωνία της Microsoft με την Novell δεν νομίζω να πιστεύατε ότι η Microsoft θα αρκείτω μόνο εκεί…

21 Μαρτίου 2007

Η Microsoft υπογράφει συμφωνία “προστασίας” με την εταιρία Fuji Xerox ώστε οι δύο εταιρίες να χρησιμοποιούν “πατέντες λογισμικού” της άλλης εταιρείας χώρις το φόβο για εκατέρρωθεν μυνήσεις η εν λόγω συμφωνία φυσικά έχει ειδική μνοία ώστε να περιλαμβάνεται και το ανοιχτό λογισμικό (και το Linux) που μπορεί να ενσωματώνει στα προϊόντα της η Fuji Xerox.

18 Απριλίου 2007

Παρόμοια συμφωνία υπογράφεται και με την εταιρεία Samgung (να επισημάνουμε ότι η Samgung διαθέτει την μεγαλύτερη συλλογή πατεντών στις ΗΠΑ).

4 Ιουνίου 2007

H Microsoft προχωράει ταχύτατα σε συμφωνία με την Xandros με όρους παρόμοιους και ανάλογους με αυτούς της συμφωνίας με την Novell.

7 Ιουνίου 2007

Πολυάσχολη εβδομάδα για την Microsoft καθώς προχωράει σε συμφωνία και με την LG

14 Ιουνίου 2007

Ακόμη ένας διανομέας Linux προχωράει σε συμφωνία με την Microsoft αυτή την φορά είναι η Linspire να μην ξεχάσουμε ότι η Linspire παλαιότερα ήταν γνωστή σαν Lindows αλλά λόγω νομικών κολλημάτων με την Microsoft άλλαξε το όνομα της σε Linspire.

Που θα οδηγήσει αυτή  η πρακτική δεν το γνωρίζω ωστόσο όπως και έχει υπάρχουν πολλές εταιρίες και οργανισμοί που αναπτύσουν ανοιχτό λογισμικό εκεί έξω και δύσκολα θα έκανα παρόμοιες συμφωνίες αφενώς γιατί δεν ταιριάζει στην κουλτούρα τέτοιων οργανισμών (για παράδειγμα το ίδρυμα Debian) και από την άλλη λόγω πολύ ισχυρής θέσης στη αγορά και στην κοινότητα (παράδειγματα  η Redhat και η Canonical)

Advertisements

6 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Να σου πω τι θα γίνει. Θα μειωθεί η “προστιθέμενη αξία” τέτοιων συμφωνιών, καθώς δεν θα αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για όποιον διανομέα linux την συνάπτει. Αν κάποιος πρέπει να είναι προβληματισμένος αυτός είναι η Novell.

  Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά: οι συμφωνίες με Xandros + Linspire δεν περιλαμβάνουν συμπροώθηση των διανομών τους με τη Microsoft, όπως ισχύει για τη Novell. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υποπτεύομαι οτι λόγω μεγέθους η Xandros και η Linspire δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι τέτοιο στις διαπραγματεύσεις, και τελικά “ξεπουλήθηκαν” με τίμημα την οποιαδήποτε συνεργασία με τη Microsoft, μπας και ενισχύσουν τις θέσεις τους έναντι των άλλων διανομών. Από την άλλη η M$ αποδεικνύει ξανά (well… εντάξει, το ξέραμε ήδη) οτι ενδιαφέρεται μόνο για το FUD περί πατεντών, καθώς η περίφημη “intellectual property bridge” είναι το μόνο κοινό σημείο στις τρείς συμφωνίες.

  Να κάνω μια πρόβλεψη και να… τινάξω τη μπάνκα στον αέρα? Έρχεται συμφωνία της Canonical με τη Microsoft. Αν ο Shuttleworth προσέξει και δεν δεχτεί συμφωνίες πατεντών (το πιθανότερο), και η M$ συνειδητοποιήσει οτι μια συμφωνία της με την Canonical θα πλήξει σε επίπεδο εντυπώσεων το Linux έστω και χωρίς πατέντες (δεν αποκλείεται), τότε θα το δούμε και αυτό.

 2. Εκ πρώτης (κακεντρεχούς) όψεως φαίνεται ότι οι κινήσεις της Microsoft έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ρήγματα στο open source κίνημα.

  Σε δεύτερη σκέψη όμως καταλήγω ότι η Microsoft απλώς θέλει να βγάλει φράγκα (απελπιστικά) οψίμως ανακαλύπτοντας το open source ως πηγή δικής της οικονομικής εκμετάλλευσης.

  Υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Η Microsoft (όπως και οι υπολοιποι κολοσσοί, μην κρυβόμαστε) θα κάνει αυτές τις κινήσεις που θα της αποφέρουν τα περισσότερα χρήματα. Και αυτές θα είναι πάντα επιζήμιες για την open source κοινότητα, γιατί μπορεί να σημαίνουν παραχωρήσεις ως προς το χαρακτήρα της κοινότητας (βλ. DRM), μετάλαξη αδειών χρήσης, απομόνωση του FSF και ό,τι αυτό πρεσβεύει κτλ.

  Υπάρχει κάτι όμως που η Microsoft δε μπορεί να προσπελάσει. Κανείς δεν προσφέρει το χρόνο του εθελοντικά, για να βγάζουν άλλοι φράγκα. Αλλαγές αντίθετες στη φιλοσοφία της κοινότητας σύντομα θα περιθωριοποιηθούν.

 3. οταν ο Stallman τα εβαζε με τον Linus σχετικα με τον ορο Open Source και Free Source, λεγοντας οτι ειναι θεμα ιδεολογιας (Free Source) και οχι τι μας βολευει καλυτερα(Open Source) πολλοι τον κοροιδευαν. Αντε να παει κι ο Linus να δουλεψει για την μαμα M$ να δεσει το γλυκο…

 4. Ο Linus απέδειξε οτι δεν αρκεί μόνο η ιδεολογία. Χρειάζεται και η προσαρμογή στα δεδομένα του πραγματικού (καπιταλιστικού) κόσμου. Το μείγμα “ιδεολογίας” & “πρακτικότητας” που χρειάζεται κάθε φορά ποικίλλει, ανάλογα με τις συνθήκες. Αλλά και τα δύο είναι απαραίτητα. Αλλιώς δεν θα υπήρχε ούτε Linux ούτε GNU (που είπαμε είναι ο Hurd, οέο???).

  Και όχι, ο Linus δεν θα πάει στη μαμά M$. Ελπίζω παρ’όλα αυτά να κάνει τον πυρήνα GPL3, γιατί στις τρέχουσες συνθήκες είναι απαραίτητο…

 5. μια σημαντική σημείωση: όλες οι συμφωνίες της MS με κάποια άλλη εταιρεία που αφορούν σε πατέντες και κάπου αναφέρουν τις λέξεις open-source δεν είναι ίδιες (η MS προφανώς θέλει να φαίνονται ίδιες και οι δημοσιογράφοι δεν πρόκειται να κάνουν τον κόπο να τις διαχωρίσουν).

  Με την Novel η συμφωνία έχει κάτι πολύ ξεχωριστό: αναφέρει ξεκάθαρα ότι η MS δεν θα κυνηγήσει νομικά τους ΠΕΛΑΤΕΣ της Novel οι οποίοι χρησιμοποιούν προιόντα της με ΕΛ/ΛΑΚ κώδικα ο οποίος ίσως θίξει πατέντες της MS. Αυτό είναι μεγάλη διαφορά με μια φυσιολογική cross-pattent agreement όπου ο ένας υπόσχετε να μην κυνηγήσει τον άλλο και όχι τους ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.

  Τέτοιου τύπου συμφωνία είναι ΝΟΜΙΖΩ και αυτή με την Xandros αλλά όχι με την Fuji/Sumsung/LG

  για το τι λάθος και τι κακό έχουν οι συμφωνίες τύπου Novel βλ. (κατά προτίμηση από κάτω προς τα επάνω)

 6. το “κατά προτίμιση από κάτω προς τα επάνω” ήταν πολύ χρήσιμο


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: