Who ya gonna call???

August 11, 2007 at 8:12 pm | Posted in linux, open economy | 1 Comment

Όταν ήμουν πιτσιρικάς υπήρχε μια ταινία και αργότερα σειρά κινούμενων σχεδίων που λέγοταν Ghostbusters. Οι Ghostbusters ήταν κάτι σαν εξολουθρευτές εντόμων με πυρηνικούς αντιδραστήρες στην πλάτη τους που αντιμετώπιζαν φαντάσματα (Εκτοπλασματικές Μορφές Ζωής συμφωνα με την ωρολογία τους) στην Νέα Υόρκη. Αν και ιδιωτική εταιρεία αντιμετώπιζαν την δουλειά της ως First Responders. Σειρήνες στο όχημα, σωλήνες κατάβασεις (στυλ πυροσβεστικής) και το σούπερ φτιαγμένο (πρώην ασθενοφόρο) Ecto-1 με την κλασσική σειρήνα.

Σήμερα ένα σύγχρονο ασθενοφόρο μοιάζει περισσότερο με το ιατρείο του διαστημόπλοιου Έντερπραϊζ (Sick bay για τους Trekkies) αν και στην Ελλάδα ακόμη (ειδικά στην επαρχία) υπάρχουν δεκάδες παλιά ασθενοφόρα που το περισσότερο που έχουν είναι ένα φορείο και ένα οδηγό. Φυσικά στο δυτικό κόσμο κάτι τέτοιο είναι απλά αδιανόητο. Όχι μόνο τα ασθενοφόρα αλλά και περιπολικά και πυροσβεστικά διαθέτουν GPS για την πλοήγηση τους στις δαιδαλώδεις πόλεις μας. Ακόμη και ορισμένα Ελληνικά περιπολικά και ασθενοφόρα διαθέτουν τέτοιες συσκευές και “φαντάζομαι” ανάλογα συστήματα είναι εγκατεστημένα σε πυροσβεστικά οχήματα.

Μια πιο ολοκληρωμένη λύση όμως θα ήταν ενδεδειγμένη για τόσο σημαντικές για το “δημόσιο συμφέρον” υπηρεσίες πρόσφατα η εταιρεία Thorcon (εδρεύει στο Worcester του Ηνωμένου Βασιλείου) άρχισε να προωθεί στην αγορά το ολοκληρωμένο σύστημα της VR1000 (που είναι ένα router οχήματος).

Όλα καλά και ωραία θα μου πείτε αλλά τι στην ευχή είχει να κάνει το πόστ μου με το ανοιχτό λογισμικό; Για διαβάστε παρακάτω.

Το λογισμικό του εν λόγω (πιθανότατα ακριβούτσικου) συστήματος βασίζεται στην γνωστή και αγαπημένη πολλών διανομή Debian.

Σαφώς είναι λιγάκι υπερβολικό να βάλει πάνω ότι θα έβαζε στον υπολογιστή που έχει στο γραφείο του έτσι το σύστημα είναι σαφώς Σπαρτιατικότερο αυτών που έχουμε συνιθίσει στο γραφείο μας. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα εξής πακέτα:

module-init-tools>>> Kernel module loader/unloader and tools for Linux 2.6 kernel
xinetd >>>The extended inet super server
dhcp3-server>>> The ISC DHCP server version 3
joe >>> A text editor with the look and feel of WordStar
less >>> File and stream viewing utility
telnetd >>> Telnet remote login facility
ssh>>> The Secure SHell client and server
dosfstools>>> Utilities for creating/manipulating MSDOS format data partitions
pureftpd >>>A high performance, secure, FTP server
ftp>>> FTP command line client
file>>> A utility for determing file types using magic
psmisc >>>Misc. tools for access to process information
libdb4.3 >>> GNU/Berkely compatible binary database library

Φυσικά εάν υπάρχει ανάγκη για κάποιο άλλο πακέτο μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχει η εντολή apt. Περισσότερα σχετικά με το λογισμικό του VR1000 θα βρείτε εδώ.

Το μηχάνημα βρίσκεται ήδη σε χρήση από την Highways Agency του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κάτι που θα ήθελα να προστεθεί στην αναφορά μου στο εν λόγω μηχάνημα είναι πως το λογισμικό που κάνει το μηχάμημα boot καθώς (ABLE) και το σύστημα θέσεως (AVLD) και το πρόγραμμα διαχείρισης ενέργειας (PMD) αναπτύχθηκαν από την κατασκευάστρια και είναι κάτω από κλειστή άδεια, αντίθετα μόνο τα modules του πυρήνα που ανέπτυξει η κατασκευάστρια είναι κάτω από την GPL.

Το εντυπωσιακό είναι ότι παρόμοια μηχανήματα με χρήση συστημάτων που ήδη βρίσκονται στο εμπόριο μπορούν όχι μόνο να δημιουργηθούν σχετικά εύκολα αλλά να έχουν και τυποποιήμενο λογισμικό που να καλύπτει τις ανάγκες των πιθανών χρηστών. Πιστεύω ότι κάτι ανάλογο μπορούν να κατασκευάσουν και να υποστηρίξουν και ελληνικοί οίκοι λογισμικού σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών (όπως εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά συστήματα για λογαριασμό των Ενόπλεων Δυνάμεων)

Advertisements

1 Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Que tiempos aquellos, nos quedabamos corto de tiempo de tanto ir y venir por los foros, recuerdo La Taberna, Rincon Colombiano, Cafe Juan Valdez.<br / Click https://zhoutest.wordpress.com/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: